Symboliek

Mooi wat bloemen doen

Bloesem staat natuurlijk voor lente, een nieuw begin en groeien. De kersenbloesem heeft in Japan extra betekenis. Hier staat deze bloesemsoort, sakura, voor het leven en dat we dat niet in de hand hebben. De weersomstandigheden zorgen bij de bloesem letterlijk en bij een mensenleven figuurlijk voor de duur van de bloeitijd. De ene bloesemsoort zal korter stralen dan de andere en het is heel belangrijk met volle teugen te genieten van de bloeiperiode. Bron: Mooi wat bloemen doen.

Het ontstaan van Hanami Matsuri

Mede door Shinto heeft sakura voor de Japanse bevolking ook een diepe spirituele betekenis. Gezien de korte levensduur van de kersenbloesem staat deze symbool voor geboorte, leven, dood en wedergeboorte van een levend wezen. Het is kwetsbaar maar tegelijkertijd ook mooi en inspirerend.
Er is een oud verhaaltje over deze kwetsbaarheid dat gaat over een sakura die al meer dan honderd jaar op het stuk land van een samoerai groeide. De samoerai voelde zich erg verbonden met deze boom en kwam dan ook vaak  langs voor schaduw, bescherming en het bewonderen van de mooie bloesem.
Maar naarmate de samoerai ouder werd, des te verder de sakura zelf ook leek af te takelen. De samoerai werd hier erg ongelukkig van en op een dag besloot hij een oud ritueel uit te voeren onder de boom. Hierdoor stierf de samoerai en gaf hij zijn laatste levensenergie aan zijn geliefde Sakura, die hierdoor weer helemaal opbloeide en dit vandaag de dag dat nog steeds doet.

Door dit verhaal stond een gevallen bloesemblaadje als teken voor een gevallen samoerai die zijn strijd verloren had. Later in de oorlogen, gebruikte kamikaze piloten (mensen die hun leven opofferde door hunzelf en het voertuig wat ze meebrachten op te blazen) sakura als het symbool voor hun missies. Tegenwoordig representeert een gevallen sakura-blaadje dus ook het levensoffer van een gevallen oorlogsheld. Bron: The Sushi-times

En voor ons?

Het is maar al te duidelijk geworden hoe kwetsbaar wij als mensen zijn, de afgelopen tijd. En vooral – net als de bloesem – hoe tijdelijk ons bestaan is. Vooral als je daar even, achterover leunend als een wijze taoïst naar kijkt.

We weten het allemaal: Leef je leven. Geniet van ieder moment. Pluk de dag alsof het je laatste is. Maak van iedere dag een feest. Maar wat doe ik met deze prachtige clichés in mijn dagelijkse routine? Het is onrealistisch en ook niet natuurlijk om ieder moment van de dag euforisch uit te roepen hoe gelukkig ik wel niet ben en hoeveel ik wel niet geniet. En ik weet ook dat geluk of tevredenheid pas voelbaar en herkenbaar is, als je ook momenten van misère kent. Dus wat doen we met die gevallen bloemblaadjes, die wij – ook op de grond liggend – nog steeds prachtig vinden?

Kijken

Meer hoeft eigenlijk niet. Kijken en heel even stilstaan, hooguit misschien iets opschrijven wat bij je naar boven komt. Als in zo’n prachtige stille Japanse tuin. Even bewust worden van het moment. En daarna verfrist en open, zonder oordeel opnieuw weer aan een dag of een nieuw project beginnen. Met nieuwe kansen. Je kunt altijd opnieuw beginnen. Ieder seizoen heeft zijn eigen bloeiende bloemen.